Denne uken var det fullt hus ved Fremtidsmat miniseminar i Vitenparken ved NMBU.
Deltagerne fikk servert ferske forbrukertrender av John Spilling fra Ipsos MMI.
-Sushi vokser men har fortsatt langt igjen til å nå opp til tacoen.
-Hjemmemåltidene står fortsatt sterkt, men vi spiser senere og ønsker flere mellommåltid.
-Aldri tidligere har forbrukerne vært mer opptatt av sunn mat. Trender som vokser er fokus på naturlighet og klimabelastninger.
-Internett er den viktigste kanalen for innhenting av informasjon om mat og matlaging.
Kathrine Gammelsrød fortalte om hvordan de ved god hjelp fra og forskere fra Nofima og Canada har klart å komme på markedet med EFSA godkjente helsepåstander. I tillegg til eget blodslit og tårer fikk de også god hjelp av virkemiddelapparatet og Norges Vel på den lange reisen.
Cathrine Finne Kure fortalte om NTP-Food for life og hvilke aktiviteter som foregår.
Det er enighet om at NTP og Fremtidsmat må finne en samarbeidsform som forener de gode kreftene.
Medieblikk
Unilevers toppsjef sier at dagens matvaresystem er dysfunksjonell både når det gjelder folkehelse og påvirkning av planeten.
I Tyskland står grisebønder og veganere side om side og ber om ny retning på matpoltikken.
Forskningsrådet ønsker norske matprodusenter mer på banen når det gjelder å sikre mer kunnskap om matsikkerhet og klimaendringer. Forskningsrådet ønsker å tilrettelegge for og forsterke forskningsinstitusjonenes internasjonale samarbeid og bidra til det europeiske kunnskapsgrunnlaget.
– Vår strategi kan bare lykkes dersom dere viser god innsats. Vi har forventninger om at dere engasjerer dere, sender søknader og lykkes i det internasjonale samarbeidet, avsluttet Fridtjof Unander under JPI FACCE konferansen.
Dette skal Fremtidsmat bidra til.
Mat eller medisin?
Arnt Steffensen i Kost og ernæringsforbundet sier i en kronikk:Hva kan vi gjøre i dag for å hindre at morgendagens elever utvikler overvekt og diabetes type 2 i voksen alder? Svaret er enkelt: forebygging, forebygging, forebygging.
Heller rimelig mat enn dyre medisiner Reparasjon i etterkant koster mer enn å forebygge. Det er bedre å forebygge med rimelig mat, enn å reparere med dyre medisiner, når sykdommen er et faktum. Samtidig meldes det fra forskere at prisgapet mellom sunne og usunne matvarer øker.
Finnes det noe alternativ til vekst?
Det enkle svaret er nei. Det finnes ikke noe alternativ til vekst. Vekst ligger som grunnprinsipp for alt som lever. Vi ønsker å vokse. Som en trang, en lyst, en lengsel. Skriver Cathrine Aspaas i Aftenposten.
Fremtidsmat skal bidra til vekst og konkurransekraft for klyngedeltagerne gjennom kunnskap og innovasjon som gir sunne og bærekraftige produkter.
Aktiviteter
I forbindelse med Dagligvareleverandørenes forening (DLF) sitt årlige høstmøte, inviterer Fremtidsmat sammen med Innovasjon Norge ledere i bransjen til et frokostmøte fredag 17. oktober kl. 9 på Quality Hotel i Tønsberg.
Vi planlegger en studietur og tenketank 25.-26. november. Program og mer informasjon kommer.
Den 6. november vil vi ha et nettverksverksted hvor bedriftene skal bli bedre kjent med hverandres virksomhet og kompetanseområder. Vi planlegger også en workshop om restressurser.
Sett av datoene i kalenderen.
På nettsiden vår vil du kunne finne andre arrangementer som kan være av interesse, så sjekk aktivitetslisten vår på www.fremtidsmat.no
Ha en flott helg!
Svein