Monica J. Hellmann, grunnlegger og eier av Det Glutenfrie Verksted, deler i denne artikkelen sine svar på fire faste spørsmål fra Fremtidsmat:
Hvem er dere, og hva driver dere med?
Det Glutenfrie Verksted ble etablert i 2014 og er et resultat av mange timer på let etter smakfulle, næringsrike glutenfrie produkter da jeg selv fikk cøliaki. Etter mange forsøk hjemme på kjøkkenbenken har Det Glutenfrie Verksted, siden oppstart, lansert over 45 produkter som ivaretar dette på en ekte og naturlig måte. Alle produkter er laget med naturlige ingredienser, ingen ukjente e-stoffer og med økologiske råvarer. Minst mulig sukker og mest mulig fiber og fullkorn.
DGV har også jobbet tett med forskning, og i perioden 2018-2020 bidro vi spesifikt til dette gjennom å donere et beløp per pose solgt. Dette samarbeidet har ført til flere spennende prosjekter i samarbeide med UiO/ Rikshospitalet og OsloMet. Det er publisert 3 artikler i vitenskapelige, internasjonale tidsskrifter, 1 er sendt inn og 1 under arbeid. Det inngår totalt 5 masteroppgaver og 1 Ph.d. på prosjektet. I tillegg har det vært flere oppslag i media.
Det Glutenfrie Verksteds siste lanseringer er produktene; Monicas Superbrød og Monicas Rundstykker. Begge er et resultat av denne forskningen hvor hensikten var å innfri på høyest mulig andel fiber og bruk av påstanden «rik på fiber».
DGV er også en del av Intensjonsavtalen for sunnere kosthold som jo bekrefter vår innsats for å levere mat for bedre helse. I tillegg har jeg skrevet to kokebøker; Glutenfri Jul @Garmann forlag og Et glutenfritt kjøkken @Gyldendal forlag.
Hva er visjonen deres eller hva brenner dere for?
Vår visjon er å tilby smakfulle, glutenfrie produkter med fokus på naturlige, sunne og næringsrike ingredienser uten tilsetningsstoffer. Mindre sukker og mer fiber.
Jeg brenner for at de som må leve glutenfritt også skal oppleve matglede. Vår mat er jo vår medisin, og glutenfri skal være mer enn bare glutenfritt.
Hva betyr Fremtidsmat for dere?
DGV har vært en del av Fremtidsmat siden 2016 og det har vært en viktig arena for påfyll og inspirasjon, både gjennom fellessamlinger, men også gjennom tilgang på ressurser hos Nofima og tilgangen til kompetansemegler. Jeg opplever det viktig, som en liten aktør, å ha et fellesskap og en tilhørighet sammen med andre aktører som også har et mål om å bidra til mat for bedre helse.
Noe annet du ønsker å dele?
Urolighetene vi føler og kjenner på rundt i verden har gjort at et nasjonalt beredskapslager for matkorn er opprettet. For å ivareta matsikkerhet for den norske befolkning. Enn så lenge snakkes det lite om glutenfrie alternativer i dette beredskapslageret, men målet må jo selvsagt være at alle inkluderes dersom det skal innfri å hete nasjonalt beredskapslager!?! Andre medlemmer som har tanker rundt dette kanskje?
