Hurra!
Jeg vil gjerne gratulere Duga med sin første lansering!
Jeg ønsker dere sterkt lykke til. og regner med at de alle deltagerne er spente på å høre historien og se sine muligheter under miniseminaret den 8. oktober.
Naturlig sunnhetstrend i bransjen
I forbindelse med høstslippet ble det positiv omtale for at mange av nyhetene innebar helseforbedringer. Orkla og Fjordland ble spesielt nevnt. Fjordlands TV kampanje for naturlige råvarer er svært bra. Den forteller at industriell matproduksjon er som annen matlaging, bare større målestokk.
Forbrukerne er mer opptatt av naturlighet og helse, noe man kunne observere under Matstreif og som understøttes av Spisefakta.
Helse og bærekraft henger sammen
Mange aktører i bransjen innser at bærekraft er e viktig konkurranseparameter. Under FFI og Landbruksamvirkets konferanse om beredskap i matforsyningskjeden ble det belyst hvordan tilgangen til basale grunnstoff som nitrogen og fosfor er i ferd med å bli overbelastet , da det ikke går i kretsløp i konvensjonelt landbruk, og at sunne matvarer også ofte innebærer landbruk på naturens premisser samt bærekraft i verdikjeden.
Dette var også tema under Klimatoppmøtet og EAT konferansen i New York denne uken.
Hvordan vil norsk landbruk og matproduksjon bli påvirket av 4 grader høyere middeltemperatur og mer uvær og naturkatastrofer?
Bioøkonomi som forretningsmulighet
Samtidig som et hundretalls statsledere og næringslivsledere diskuterte bærekraft i matproduksjonen i New York var et par hundre deltagere på Oslo Plaza og diskuterte Bioøkonomi.
Bioøkonomi handler i stor grad om forretningsmulighetene i bærekraft og helse.
Gjennom å utnytte mer av biomassen bærekraftig og effektivt gir det nye inntektsmuligheter og mindre klimabelastning.
Produksjonsavfall er et ord som heretter ikke benyttes, men er erstattet av Restressurs som igjen kan bli til Plussprodukter.
Utnyttelsen av restressursene kan være som menneskemat og dyrefor, men man kan også trekke ut verdifulle stoffer med gode helseegenskaper eller andre egenskaper ved hjelp av bioraffinering.
Disse materialene kan erstatte fossilbaserte eller andre ikke bærekraftige tilsetninger i matproduksjon eller i helt andre bransjer.
Under mine besøk har jeg sett at utnyttelse av restressurser allerede er viktig for mange som ekstra inntektsmuligheter. Polarol og Askim Frukt og bær er eksempler på bedrifter med stor eksport av plussprodukter hvor de selger på Norges omdømme som rent og naturlig.
Dette temaet synes jeg at vi skal arbeide med i klyngen.
—
—
Med Vennlig Hilsen
Svein Falch
Daglig Leder, Fremtidsmat- Mat for bedre helse
www.fremtidsmat.no
Tlf. 41 03 41 66
e-post: svein.falch@fremtidsmat.no