Når verdens gastronomiske elite samles i London for å kåre klodens 50 beste restauranter, får de servert og presentert norsk sjømat.
I fjor vant den danske restauranten Noma den øverste plassen på den årlige prestisjekåringen over verdens 50 beste spisesteder. 1. juni blir det klart om Københavns verdensberømte spisested må gi fra seg tronen, og hvem som vil stå på listen for øvrig.
– Kåringen «The World’s 50 Best Restaurants» er anerkjent, og gir en pekepinn om hva som rører seg i den gastronomiske verden. Listen er viktig for oss, og det er fantastisk at juryen viser at de har hatt fokus på vår region.
Det sier Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef på Michelinstjerne-restauranten Maaemo, som i fjor havnet på den listen over verdens 100 beste restauranter og som utgjør finaleheatet for kortlisten «The World’s 50 Best Restaurants».
Denne listen blir presentert 1. juni. Finalefesten er i Londons legendariske festlokale Guildhall, som ble bygd tidlig på 1400-tallet og siden den gang har åpnet dørene til både kongelige fester og celebre banketter. Arrangementet samler verdens ledende gastronomiske miljø.
– Her vil vi servere og presentere norsk sjømat for kokkene, restauranteierne, matbloggerne, journalistene og forfatterne som resten av verden ser til når det aller beste og fremste skal defineres. Dette vil være med på å løfte statusen for våre råvarer til enda nye høyder, sier Jack-Robert Møller, Norges sjømatråds fiskeriutsending til Storbritannia.
De 650 deltakerne vil få servert ulike retter med kongekrabbe, reker, torsk og klippfisk fra Norge, og presentert andre norske sjømatprodukter.
Kjøkkensjefen fra Maaemo tror internasjonale kolleger på denne måten kan oppdage nisjeprodukter de ellers ikke ville vært oppmerksomme på.