Det er blitt vedtatt en ny EU forordning som skal bidra til å redusere akrylamid i mat. Forordningen forventes å tre i kraft i EU 18. April 2018.
Forslaget forplikter virksomheter til å sikre at nivåene av akrylamid, som en følge av å gjennomføre gitte tiltak, ikke overskrider bestemte benchmarknivåer.
Tiltak og benchmarknivåer vil tilpasses type virksomhet, størrelse og hva som produseres.
Akrylamid dannes ved temperaturer over 120 ºC (Maillard-reaksjonen) og finnes først og fremst i stivelsesrike produkter som for eksempel potet- og kornbaserte matvarer. Råvaresort, dyrkingsforhold, lagring, tid og temperatur ved varmebehandlingen er eksempler på faktorer som virker inn på mengden akrylamid i maten. EFSA har vurdert at eksponeringen gjennom mat kan øke risikoen for utvikling av kreft hos mennesker i alle aldersgrupper. Nivåene av akrylamid i mat bør derfor være så lave som mulig.
Den nye forordningen er relevant for EØS, som betyr at dette vil bli implementert i det norske regelverket. Det har ikke kommet informasjon om når implementering i norsk lovverk starter.
Forordningen er knyttet opp mot det generelle næringsmiddelhygieneregelverket, forordning (EC) nr 852/2004.
Kilde og mer informasjon på regjeringens nettsider.