Fermtidsmat deltar i EU-prosjektet «Svovelholdige aminosyrer, energimetabolisme og fedme» som er ledet av forskere ved Universitetet i Oslo. Målet er at resultatene skal benyttes til å utvikle nyskapende og bærekraftige produkter med helsefordeler.
Et plantebasert kosthold er forbundet med en rekke helsefordeler grunnet høyt inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn og planteoljer. Den siste tiden har det også vært et større fokus på plantebaserte proteinkilder og hvordan disse er satt i sammenheng med helse sammenlignet med animalske proteinkilder. Eksperimentelle studier i dyr og store observasjonsstudier i mennesker har vist at spesielt to byggesteiner (aminosyrer) i protein, metionin og cystein, kan påvirke utviklingen av fedme og livsstilssykdommer.
I en randomisert, dobbeltblindet klinisk kontrollert intervensjonsstudie skal vi undersøke effekten av å begrense inntaket av metionin og cystein gjennom en plantebasert kost på kroppsvekt, kroppssammensetning, energiforbruk og en rekke metabolske markører gjennom 8 uker i deltakere med overvekt og fedme. Studien har stort translasjonelt potensial, som betyr at vi kan si noe om hvorvidt de brede helsefordelene man ser hos mus også kan sees hos mennesker. Dietten er naturlig fattig på animalsk mat og er i tråd med FNs bærekraftsmål.