Det er et stort behov for å styrke matinntak og ernæring hos en stadig økende eldre befolkning. Samtidig er det viktig å bygge gode ernæringsvaner hos barn og unge og legge et godt grunnlag for fremtidens forbruker,
På et medlemsmøte 15 februar ble det presentert en rekke muligheter og områder for forbedring innen mat til institusjon, skole og barnehage. Engasjementet var høyt og potensialet for innovasjon og forbedring er stort.
Barnehage og SFO
Samira Lekhal, Daglig leder GreeNudge og overlege Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst holdt en engasjerende presentasjon om prosjektet Sunnere barn og av Måltidssjekken, et digitalt kartleggings- og forbedringsverktøy til institusjon og barnehage. Kartleggingen synliggjør spesielt et behov for å styrke mattilbudet i barnehage og SFO på fisk, frukt og grønt. Styrking av kunnskap og gode verktøy ble fremhevet som viktige midler for å styrke måltidstilbudet.
Fra kjele til tallerken
Kjøkkensjef Hildur Sletten Gustu på Moer Sykehjem ga et innblikk i hvordan produksjon av mat og servering til rundt 230 personer daglig foregår. Det ble også pekt på muligheter for forbedring.
Hverdagens høydepunkter ligger i gode måltider
Det er et stort behov for å stimulere til økt matinntak både for hjemmeboende eldre og for eldre på institusjon.
Kai Victor Hansen, professor ved Universitetet i Stavanger innen restaurantledelse og måltidsforskning, presenterte funn fra forskning som kan bidra til å styrke matinntak. Både form og farge på tallerken og hvordan maten blir presentert på tallerken er eksempler på hva som kan være viktig for hvor mye som blir spist.
Det planlegges et oppfølgingsmøte hvor temaet tas videre.