Sindre Tidemand-Johannessen er daglig leder i Noble Harvest, en pionér innen utnyttelse av restråstoff fra laks til matindustrien. Sindre er først ut til å svare på våre fire faste spørsmål.
1.Hvem er dere og hva driver dere med?
Noble Harvest ble etablert for å finne måter å utnytte det næringsrike restråstoffet fra laks til humant konsum og dermed til mer enn bare en fôringrediens. Vårt mål er at lakseolje skal kunne bli en kilde av fett i industriell produksjon av mat. Lakseolje er rik på flerumettet fett og spesielt de helsedokumenterte Omega-3 fettsyrene, som mange får for lite av.
Vi er en liten bedrift som består av min far, Petter Tidemand-Johannessen, og meg selv som daglig leder. Vi har imidlertid et av verdens største privateide oppdrettsselskaper i ryggen, Nordlaks. Det er restråstoff fra Nordlaks, og hovedsakelig lakseoljen, vi jobber med.
Vi startet opp med å benytte lakseolje inn i kosttilskudd til både dyr og mennesker. Dette forretningsområdet har gitt oss et finansielt grunnlag til å satse stort på innovasjon og forskning for å finne muligheter for hvordan lakseoljen også kan benyttes inn i mat. I samarbeid med matforskningsinstituttet Nofima og flere industripartnere har vi søkt og mottatt forskningsmidler for å finne ut om lakseolje kan benyttes som fettkilde i mat og hvor vi samtidig kan dokumentere ernærings- og helsepåstander med lakseolje som ingrediens.
- Hva er visjonen deres eller hva brenner dere for?
Jeg brenner for å kunne gjøre en forskjell for folkehelsen. Det er meningsfylt å jobbe med innovasjon og forske oss frem til nye matvarer som er sunne og gode for menneske. Og innen matoljer er det lenge siden det har skjedd noe innovativt.
Jeg er også stolt av den norske lakseindustrien og spesielt Nordlaks og måten de produserer laks på. Den sirkulære tankegangen er sterk. Bærekraft er i fokus og alt restråstoff benyttes. Gjennom satsingen til Noble Harvest er målet at en enda større andel av restråstoffet skal gå til mat.
- Hva betyr Fremtidsmat for dere?
Fremtidsmat er en viktig klynge for oss. Fremtidsmat handler om hva vi skal spise i fremtiden og hvordan finne nye måter å produsere mat på. Medlemmene i klyngen skal representere og manifestere dette idealet. Klyngen er en flott arena å møte industripartnere på, blant annet for å forske på fremtidens mat. Vi har et veldig godt samarbeid med medlemmer i Fremtidsmat og som har bidratt til at vi har fått til det vi har oppnådd.
- Noe annet du ønsker dele?
Jeg oppfordrer til å bruke klyngen Fremtidsmat som utgangspunkt for å forske på nye produkter. Start gjerne med noen crazy idéer. Gjennom klyngen har vi blitt bedre kjent med bedrifter og vi har knyttet til oss bedriftspartnere i prosjekter. Se på prosjekter som et springbrett til noe mer. Å være i prosess i et forskningsprosjekt med partnere bidrar til at det kommer ut så mye mer. Nye idéer spinner ut. Samarbeidet har vært veldig nyttig for Noble Harvest.