Nøkkelhullskriteriene skal revideres, og Fremtidsmat har sendt innspill til oppdateringen. Femten medlemmer deltok på et møte for å diskutere kriteriene, og enigheten var stor.
Salt var et av temaene for revideringen. Fremtidsmat støtter generelt lavere saltnivåer, men påpeker at i enkelte varegruppe kan ytterligere reduksjon gå på bekostning av smak og dermed føre til at forbrukere salter maten selv. Det er også behov for å samkjøre saltgrensene mellom Nøkkelhullet og Intensjonsavtalen.
Fremtidsmat foreslår også at Nøkkelhullet blir tilgjengelig for sammensatte menyer i storhusholdning, slik at det blir enklere å velge sunt også når man spiser ute. I tillegg vil nøkkelhull på sammensatte menyer gi storhusholdning tilsvarende mulighet som dagligvare til å utvikle seg i en sunnere retning.
Bakgrunnen for revisjonen er de nye nordiske ernæringsanbefalingene fra 2023, som danner grunnlaget for oppdatering av Nøkkelhullskriteriene. Myndighetene i Sverige, Norge, Danmark og Island samarbeider om en felles tidsplan for revisjonen. Denne første revisjonen omhandler utvalgte områder. I tillegg var det mulighet til å gi innspill om områder som bør prioriteres ved fremtidige revisjoner.
Forslag til endringer vil bli lagt ut på høring på et senere tidspunkt, og de nye reglene vil tre i kraft tidligst i første halvår av 2026. I Norge er det Mattilsynet og Helsedirektoratet som leder revisjonsprosessen.
Her er Fremtidsmats innspill:
Publikationsnamn | Questionnaire keyhole revision 2024-25 |
Datum | 2024-08-15 20:46:03 |
Are you in favor of an inclusion of pseudo-cereals in the definition of cereals? | Yes |
Are you in favor of an inclusion of seeds in group 3? | Yes |
Do you have any additional comments to your answer? | Fremtidsmat er en klynge som kommenterer på vegne av en rekke medlemmer. Vi går ikke inn og kommenterer om konkrete måltall, det vil enkeltbedrifter gjøre. Her er noen generelle kommentarer: Vi er generelt positive til å redusere saltnivå og for de fleste varegrupper vil det være mulig å redusere salt ytterligere. Det er ulike grenser i intensjonsavtalen og i nøkkelhullet, her bør nøkkelhullet samkjøres med intensjonsavtalen. For noen varegrupper er det vanskeligere å redusere salt og samtidig beholde god smak. Det er viktig at produktet ikke blir smakløst, da vil det enten ikke bli spise eller forbruker vil salte selv. Salt har også en misjon i forhold til konsistens og mattrygghet. |
Are you in favor of changing the criteria for added sugars from added to free sugars? | Yes |
Are there any criteria that you consider to be too strict? | Kommentar fra selskapene som jobber med fermenterte meieriprodukter: Grenseverdiene er for strenge. Det er også kommet ny dokumentasjon her. Det er vanskelig å lage en yoghurt som folk vil ha innenfor dagens grenseverdier. |
Are there any additional food groups that you think should be made eligible for the Keyhole? | Nøkkelhull bør bli tilgjengelig på sammensatte menyer / storhusholdning. 20-25% av alle måltider spises ute. Nøkkelhull hjelper forbruker med å spise sunt, samt med å følge kostrådene. Nøkkelhull på sammensatte menyer (et samlet måltid av flere produkter) vil kunne hjelpe gjesten med å gjøre sunne valg også når de spiser utenfor hjemmet. I tillegg vil nøkkelhull på sammensatte menyer gi storhusholdning tilsvarende mulighet som dagligvare til å utvikle seg i en sunnere retning. |