Kan olje fra sopp, havre, mikroalger eller marine oljer bli fremtidens matolje? Og kan vi bli selvforsynt på matolje i Norge?
På et webinar i Fremtidsmat, onsdag 24 august, presenterte fem forskere siste nytt om muligheter til å få frem mer matolje i Norge.
Mikroalger
Mikroalger har mange potensielle bruksområder og matolje er et av dem, fortalte Dorinde Kleinegris forsker fra NORCE. Mikroalger har et høyt innhold av de sunne Omega-3 fettsyrene. Nederlandske Corbion har lansert algeoljen Algavia til konsumentmarkedet og Algavia har et høyt innhold av det sunne enumettede fettet. I industriell matproduksjon er imidlertid bruk av algeolje som matolje foreløpig på forsøksstadiet. Unilever er et selskap som jobber med å teste oljen inn i matproduksjon.
Soppolje
Det skjer mye forskning på utnyttelse av sopp som matolje. Volha Shapaval, førsteamanuensis fra NMBU, ser blant annet på hvordan fremstille matolje fra sopp som er dyrket på restråstoff. Denne type sopp kan akkumulere olje med opptil 80% av biomassen. Flere norske aktører som Ringnes, Nortura og Felleskjøpet deltar i utvikling av soppoljeproduksjon. Volha Shapaval ønsker også flere samarbeidspartnere velkommen for å teste ut soppoljen i industriell matproduksjon.
Fiskeolje
Forsker Astrid Nilsson fra Nofima har tro på at fiskeoljer, og spesielt lakseolje kan ha potensiale til å bli fremtidens matolje. Fiskeoljer har et høyt innhold av de helsedokumenterte omega-3 fettsyrene EPA og DHA og det er flere høykvalitets fiskeoljer på markedet i dag som bør kunne inngå i mat. Det finnes i dag en extra virgin olivenolje fra Ålesund på konsumentmarkedet og som inneholder 40% torskeleverolje(tran). Noble Harvest har, over flere år, systematisk opparbeidet seg erfaring og kunnskap med bruk av lakseoljen SALfresh® til bruk i ulike næringsmidler som bakevarer, emulsjoner, fisk og kjøttprodukter samt i frityr produksjon. Resultatene så langt er svært lovende. Bedriften har akkurat startet et større forskningsprosjekt med bruk av lakseoljen som matolje i industriell storskala produksjon.
Havreolje
Olje fra havre inneholder helt spesielle stoffer med potensielt gunstige helseeffekter, samt et høyt innhold av flerumettede fettsyrer. Havren er vår aller mest oljerike kornart og inneholder 6-10 prosent olje, men det finnes havre sorter med opp mot 18% olje. Mesteparten av havren som produseres i Norge brukes til fôr og for å kunne utnytte havre bedre til mat må oljen i havre ekstraheres. Havreolje er i dag ansett som en sidestrøm ved produksjon av protein og fiber fraksjoner fra havre. For at havreollje skall bli kommersielt interessant må nye havresorter med høyere innhold av olje tas i bruk. På Nofima forskes det på å utnytte havren bedre til mat og det er et ønske å få frem havresorter med høyere innhold av olje og Stefan Sahlstrøm, forsker fra Nofima, håper at man skal lykkes å få frem en slik havresort i Norge.
Oljevekster
Det er potensial for å 9-dobel produksjon av oljevekster i Norge ifølge Wendy Waalen, forsker ved NIBIO. Av areal som egner seg til dyrking av oljevekster utnyttes kun 1% i dag. I tillegg kan en overgang til mer høstoljevekster øke produksjonspotensialet ytterligere. Raps er ypperlig inn i vekstskifte, og økt dyrking av raps vil gi mange agronomiske fordeler.
Stort potensial
I en tid med knapphet på mange råvarer var det svært positivt å høre at mulighetene for å få frem matolje fra nye kilder er stort og ikke minst at det er enormt potensial for å øke arealet for dyrking av oljevekster.
Er du matprodusent og ønsker teste ut nye potensielle matoljer i matproduksjon så ta gjerne kontakt med Anne Marit Rødland i Fremtidsmat.