Artikkel og bildet er hentet fra Handelsbladet
Publisert 18.05.2015 – 23:53
I årets første kvartal importerte vi 93 500 tonn bearbeidede landbruksvarer til en verdi av 2,1 milliarder kroner. Produktene som øker mest er frokostblandinger, mineralvann og øl samt sukkervarer.
Sammenlignet med første kvartal 2014 har vi importert 5 prosent større mengde varer til 220 millioner kroner mer.
Landbruksdirektoratets kvartalsrapport undersøker tilskuddsutbetalinger, råvarepriser og importstatistikk. På basis av dette gir vi et bilde på konkurransesituasjonen for norsk RÅK-industri. Den presenterte importstatistikken er fra et utvalg RÅK-varer, og dekker ikke hele protokoll 3. Utvalget som tallene er basert på er for varer som i størst grad konkurrerer med norsk næringsmiddelindustri.
Mengden RÅK-varer det utbetales tilskudd til økte med 21 prosent første kvartal 2015, til 25 600 tonn. Det var særlig pizza med kjøtt som økte salget første kvartal, men også melblandinger, sjokolade og iskrem bidrog til økningen. I tillegg skyldes økningen at produsenter av lomper begynte å søke om tilskudd i 2014.Svakere krone og lavere internasjonale råvarepriser
Kronekurs og råvarepriser er to faktorer som påvirker norsk RÅK-industris konkurransekraft. En svakere krone gjør det billigere å importere, og lavere råvarepriser gir lavere kostnader for konkurrerende utenlandsk industri.
Den norske kronen svekket seg mot euro i første kvartal 2015. Snittkursen for første kvartal var 8,60 kr. per euro, med en kurs på 8,40 kr. per euro mot slutten av perioden. Selv om verdien av norsk krone har styrket seg siden nyttår, er den fremdeles svak målt mot euro om vi ser på historiske tall. Vi må tilbake til 2009 for å finne et svakere årsgjennomsnitt enn snittet for første kvartal 2015.
Samtidig preges også det europeiske råvaremarkedet av lave priser. Særlig gjelder dette for meieri, men også for enkelte kjøttsorteringer gikk råvareprisen ned i første kvartal. Det er knyttet stor usikkerhet til internasjonale råvarepriser på meieri i forbindelse med at EU opphevet melkekvotene 1. april, forteller Landbruksdirektoratet.
Totalt var det en økning i importmengden på 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg til varene nevnt over fortsetter yoghurtimporten å øke. 30 prosent mer smaksatt yoghurt ble importert i første kvartal 2015. Yoghurt er en av varegruppene som har hatt sterkest vekst i importen de siste årene. Denne veksten skyldes i stor grad at norske aktører har etablert produksjon i utlandet.
Sverige er det landet Norge importerer klart mest RÅK-varer fra. 28 prosent av importen kommer derfra. Neste land på lista er Tyskland, som står for 13 prosent av importert mengde. Totalt kommer 92 prosent av importen i utvalget fra EU.
Det ble eksportert 3 prosent mindre RÅK-varer første kvartal 2015. Samtidig økte verdien av eksporten med 8 millioner kroner eller 5 prosent. Denne økningen skyldes i stor grad eksporten av pizza. Det ble eksportert pizza til 6 millioner kroner mer i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Andre varegrupper som øker er blant annet knekkebrød og brødvarer.
RÅK-tilskudd gis til norsk næringsmiddelindustri for å kompensere for ulikt prisnivå på jordbruksråvarer i Norge og i utlandet. Ordningen skal legge til rette for at næringsmiddelindustrien i Norge kan produsere industrielt bearbeidede jordbruksvarer basert på norskproduserte jordbruksråvarer. |