Mat for bedre helse
Norske Spisefakta – Hva vektlegger forbrukeren ved innkjøp? John Spilling fra Ipsos MMI vil gi oss innsikt i den norske forbrukerens spisevaner, informasjonssøking om mat og fokus på ernæring og varens bærekraft. Han presenterer ferske resultater fra undersøkelsen Norske Spisefakta 2014. Ipsos MMI har helt siden 1985 gjennomført en systematisk kartlegging av sosiokulturelle verdier og utviklingstendenser i Norge. Fra og med 1987 har deler av denne databasen blitt benyttet til å utvikle spesialundersøkelsen Norske Spisefakta. Undersøkelsen gjennomføres hvert annet år,…
Find out more »Næringsliv og forskningsmiljøer går nye veier for å produsere sunnere matvarer, gjennom næringsklyngen Fremtidsmat. Fremtidsmat er en nyetablert næringsklynge for matvareprodusenter, forskningsmiljøer og kunnskapsbedrifter. Alle medlemmene er opptatt av å utvikle mat med gode helseegenskaper. – Målet er at forbrukere skal ha god samvittighet og spise sunne matvarer som er produsert på en bærekraftig måte. De 28 medlemsbedriftene representerer omlag 10 milliarder i omsetning og rundt 6000 ansatte til sammen. Medlemmene er alt fra store virksomheter som Orkla, Mills, Nofima…
Find out more »Fremtidsmat skal tilrettelegge for at medlemsbedriftene styrker sin konkurransekraft i fremtiden. Da er det vel riktig å kikke inn i krystallkulen? Sammen kan vi danne oss et bilde av hva forbrukeren vil være opptatt av, hva myndighetene og handelen vil kunne foreta seg, hvordan tilgangen på råvarer vil kunne bli og så videre..? Innovasjon Norge har tilbudt seg å avholde en såkalt Foresight prosess hvor vi alle er invitert til å bidra og trekke nytte. Ta gjerne med deg et par kollegaer. Program 9:00: Vi møtes til kaffe og noe…
Find out more »Mattilsynet arrangerer åpen debattdag om dyrevelferd 17. oktober. I år er temaet fjørfe: Dyrevelferd for fjørfe – hva er godt nok? Fjørfe og dyrevelferd er hyppig på dagsorden og nå setter Mattilsynet dette på programmet. «Kan alt bli bedre med mer tilsyn», spør assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland. Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal (LMD) innleder. I tillegg kommer SIFO (Statens institutt for forbruksforskning), Animalia, Dyrevernalliansen, Fjørfelaget og Nationens politiske redaktør for å snakke om ulike sider ved produksjonen. Dagen avsluttes med debatt.…
Find out more »Forskningsprosjektet SALTO inviterer til temadagen «Salt i maten?» 21. oktober. Helse- og omsorgsdepartementet med Bent Høie i spissen utfordrer matbransjen til å redusere bruken av salt. SALTO-prosjektets resultater er aktuelle som aldri før, og kan gjøre en forskjell! Bli med på temadag om saltreduksjon i mat. Vi lover aktuelle foredrag og interessante diskusjoner! Danske beregninger viser at hvis gjennomsnittlig saltforbruk reduseres med ca. 3 gram per dag, kan tusen dødsfall unngås årlig. En kan forvente 400 000 færre personer med…
Find out more »Nordmenn kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat i året. I tillegg er det svinn i produksjonen, på grunn av dårlige lagringsforhold, transport eller rett og slett fordi grønnsakene har feil form. Matsatsingen ved NMBU inviterer til frokostseminar Dato: Fredag 24. oktober kl. 08.00-10.00 Sted: Vitenparken på Campus Ås Frokost serveres fra kl 08.00. Seminaret begynner kl 08.30. Nordmenn kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat i året. I tillegg er det svinn i produksjonen, på grunn av dårlige lagringsforhold, transport eller…
Find out more »Nasjonal Teknologiplattform (NTP) ved Nofima og NHO Mat og Drikke inviterer årlig til temadag. Dette er en dag for kunnskapsoppbygging og en møteplass for bedrifter, myndigheter, forskningsmiljøer og andre fagmiljøer. Helse, Politikk, Forskning og Produktutvikling – En møteplass for kunnskapsoppbygging – En møteplass for bedrifter, myndigheter, forskningsmiljøer og andre fagmiljøer Møteleder Steinar Høie, NHO mat og drikke Årets temadag har to hovedtema: Fiber: Hva trenger du å vite? Nordiske og norske kostanbefalinger vektlegger enda sterkere enn tidligere helseeffektene av helheten…
Find out more »Fagsymposier Sted: Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA), Drammensvn 78, Oslo november 2014 ‘Trygg mat, ernæring og helse’ er tema for et symposium i Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) fredag 14. november. Temaene blir gjennomgått i spennende foredrag og diskusjoner. Arrangør er Komite for geomedisin – mat, miljø, helse i DNVA. Påmelding via lenke: http://www.dnva.no/kalender/vis.html?tid=62983 Program: 08:30‐09:15 Registrering – kaffe/te 09:15‐09:20 Velkommen. Aksel Bernhoft, Komite for geomedisin — mat, miljø, helse 09:20‐09:40 ‘Sannheten på bordet’ Niels Chr. Geelmuyden, forfatter 09:40‐09:55 ‘Mattilsynet og forbrukernes…
Find out more »Har du lyst til å bli nærmere kjent med lokal mat og drikke fra Østfold, hvilke muigheter det gir for næringsutvikling på gården og høre noen suksesshistorier i tillegg? Da anbefaler vi at du legger årets inspirasjonstur til Landbrukets Nyskapingskonferanse – torsdag 20.11.2014 på Vestre Kjærnes Gård i Våler. Årets tema er «Mat og drikke med lokal identitet». Fylkesmannen i Østfold, Østfold Fylkeskommune, Innovasjon Norge og Østfold Bondelag ønsker velkommen til Østfoldlandbrukets Nyskapingskonferanse 2014. Informasjon og påmelding…
Find out more »Antibiotikaresistens er et økende problem både i Norge og globalt. I Norge er det forbudt å bruke antibiotika som vekstfremmer likevel har har forekomsten av antibiotika resistente mikrober økt kraftig de siste 10 – 20 år. EAT inviterer sammen med Folkehelseinstituttet og One Health Norway til debatt: Moderne matproduksjon med bruk av antibiotika gir fare for utvikling av motstandsdyktige bakterier også i Norge. Er maten vi spiser skadelig for oss? Kan vi unngå antibiotikaresistens? Mandag 24. november kl 18:00 –…
Find out more »