Aktuelt
Finnes det noe alternativ til vekst?
Denne uken var det fullt hus ved Fremtidsmat miniseminar i Vitenparken ved NMBU.
Deltagerne fikk servert ferske forbrukertrender av John Spilling fra Ipsos MMI.
-Sushi vokser men har fortsatt langt igjen til å nå opp til tacoen.
-Hjemmemåltidene står fortsatt sterkt, men vi spiser senere og ønsker flere mellommåltid.
-Aldri tidligere har forbrukerne vært mer opptatt av sunn mat. Trender som vokser er fokus på naturlighet og klimabelastninger.
-Internett er den viktigste kanalen for innhenting av informasjon om mat og matlaging.
Kathrine Gammelsrød fortalte om hvordan de ved god hjelp fra og forskere fra Nofima og Canada har klart å komme på markedet med EFSA godkjente helsepåstander. I tillegg til eget blodslit og tårer fikk de også god hjelp av virkemiddelapparatet og Norges Vel på den lange reisen.
Cathrine Finne Kure fortalte om NTP-Food for life og hvilke aktiviteter som foregår.
Det er enighet om at NTP og Fremtidsmat må finne en samarbeidsform som forener de gode kreftene.
Medieblikk
Unilevers toppsjef sier at dagens matvaresystem er dysfunksjonell både når det gjelder folkehelse og påvirkning av planeten.
I Tyskland står grisebønder og veganere side om side og ber om ny retning på matpoltikken.
Forskningsrådet ønsker norske matprodusenter mer på banen når det gjelder å sikre mer kunnskap om matsikkerhet og klimaendringer. Forskningsrådet ønsker å tilrettelegge for og forsterke forskningsinstitusjonenes internasjonale samarbeid og bidra til det europeiske kunnskapsgrunnlaget.
– Vår strategi kan bare lykkes dersom dere viser god innsats. Vi har forventninger om at dere engasjerer dere, sender søknader og lykkes i det internasjonale samarbeidet, avsluttet Fridtjof Unander under JPI FACCE konferansen.
Dette skal Fremtidsmat bidra til.
Mat eller medisin?
Arnt Steffensen i Kost og ernæringsforbundet sier i en kronikk:Hva kan vi gjøre i dag for å hindre at morgendagens elever utvikler overvekt og diabetes type 2 i voksen alder? Svaret er enkelt: forebygging, forebygging, forebygging.
Heller rimelig mat enn dyre medisiner Reparasjon i etterkant koster mer enn å forebygge. Det er bedre å forebygge med rimelig mat, enn å reparere med dyre medisiner, når sykdommen er et faktum. Samtidig meldes det fra forskere at prisgapet mellom sunne og usunne matvarer øker.
Finnes det noe alternativ til vekst?
Det enkle svaret er nei. Det finnes ikke noe alternativ til vekst. Vekst ligger som grunnprinsipp for alt som lever. Vi ønsker å vokse. Som en trang, en lyst, en lengsel. Skriver Cathrine Aspaas i Aftenposten.
Fremtidsmat skal bidra til vekst og konkurransekraft for klyngedeltagerne gjennom kunnskap og innovasjon som gir sunne og bærekraftige produkter.
Aktiviteter
I forbindelse med Dagligvareleverandørenes forening (DLF) sitt årlige høstmøte, inviterer Fremtidsmat sammen med Innovasjon Norge ledere i bransjen til et frokostmøte fredag 17. oktober kl. 9 på Quality Hotel i Tønsberg.
Vi planlegger en studietur og tenketank 25.-26. november. Program og mer informasjon kommer.
Den 6. november vil vi ha et nettverksverksted hvor bedriftene skal bli bedre kjent med hverandres virksomhet og kompetanseområder. Vi planlegger også en workshop om restressurser.
Sett av datoene i kalenderen.
På nettsiden vår vil du kunne finne andre arrangementer som kan være av interesse, så sjekk aktivitetslisten vår på www.fremtidsmat.no
Ha en flott helg!
Svein
Helse, bærekraft og bioøkonomi
Hurra!
Jeg vil gjerne gratulere Duga med sin første lansering!
Jeg ønsker dere sterkt lykke til. og regner med at de alle deltagerne er spente på å høre historien og se sine muligheter under miniseminaret den 8. oktober.
Naturlig sunnhetstrend i bransjen
I forbindelse med høstslippet ble det positiv omtale for at mange av nyhetene innebar helseforbedringer. Orkla og Fjordland ble spesielt nevnt. Fjordlands TV kampanje for naturlige råvarer er svært bra. Den forteller at industriell matproduksjon er som annen matlaging, bare større målestokk.
Forbrukerne er mer opptatt av naturlighet og helse, noe man kunne observere under Matstreif og som understøttes av Spisefakta.
Helse og bærekraft henger sammen
Mange aktører i bransjen innser at bærekraft er e viktig konkurranseparameter. Under FFI og Landbruksamvirkets konferanse om beredskap i matforsyningskjeden ble det belyst hvordan tilgangen til basale grunnstoff som nitrogen og fosfor er i ferd med å bli overbelastet , da det ikke går i kretsløp i konvensjonelt landbruk, og at sunne matvarer også ofte innebærer landbruk på naturens premisser samt bærekraft i verdikjeden.
Dette var også tema under Klimatoppmøtet og EAT konferansen i New York denne uken.
Hvordan vil norsk landbruk og matproduksjon bli påvirket av 4 grader høyere middeltemperatur og mer uvær og naturkatastrofer?
Bioøkonomi som forretningsmulighet
Samtidig som et hundretalls statsledere og næringslivsledere diskuterte bærekraft i matproduksjonen i New York var et par hundre deltagere på Oslo Plaza og diskuterte Bioøkonomi.
Bioøkonomi handler i stor grad om forretningsmulighetene i bærekraft og helse.
Gjennom å utnytte mer av biomassen bærekraftig og effektivt gir det nye inntektsmuligheter og mindre klimabelastning.
Produksjonsavfall er et ord som heretter ikke benyttes, men er erstattet av Restressurs som igjen kan bli til Plussprodukter.
Utnyttelsen av restressursene kan være som menneskemat og dyrefor, men man kan også trekke ut verdifulle stoffer med gode helseegenskaper eller andre egenskaper ved hjelp av bioraffinering.
Disse materialene kan erstatte fossilbaserte eller andre ikke bærekraftige tilsetninger i matproduksjon eller i helt andre bransjer.
Under mine besøk har jeg sett at utnyttelse av restressurser allerede er viktig for mange som ekstra inntektsmuligheter. Polarol og Askim Frukt og bær er eksempler på bedrifter med stor eksport av plussprodukter hvor de selger på Norges omdømme som rent og naturlig.
Dette temaet synes jeg at vi skal arbeide med i klyngen.
—
—
Med Vennlig Hilsen
Svein Falch
Daglig Leder, Fremtidsmat- Mat for bedre helse
www.fremtidsmat.no
Tlf. 41 03 41 66
e-post: svein.falch@fremtidsmat.no
Ukens mediaklipp
Her er ukens medieklipp
Flere store bedrifter er enige om at palmeolje som brukes i Norge, skal være bærekraftig produsert
http://www.nationen.no/naering/bedrifter-vil-bare-bruke-baerekraftig-palmeolje/
Vurderer antibiotikaresistens
http://www.matindustrien.no/apps/pbcs.dll/article?
Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) skal vurdere hvilken risiko antibiotikaresistente bakterier i matproduserende dyr og mat utgjør for mennesker. Det er Mattilsynet som har bedt VKM om denne risikovurderingen som de…
Kunstige sødemidler kan føre til fedme og sukkersyge
http://www.bt.dk/danmark/kunstige-soedemidler-kan-foere-til-fedme-og-sukkersyge
Ny undersøgelse viser, at de mest udbredte kunstige sødemidler kan nedsætte glukose-tolerancen. Det kan udvikle sig til stofskifteproblemer og type 2-diabetes.
Norsk kosthold en kstastrofe for helsa og klimaet
www.nrk.no/norge/ber-nordmenn-spise-mindre-kjott-1.11938795
– Vestens spisevaner er en katastrofe for miljøet og helsa, sier den anerkjente professoren i matsikkerhet Tim Lang. Han mener nordmenn må spise mer planter og betale mer for mindre kjøtt.
Bør vi ha en fedmelov?
www.nrk.no/vestfold/drommer-om-en-fedmelov-1.11938793
Hvis overlegen ved Senter for sykelig overvekt får det som han vil, blir varene overfor dyrere.
Endrer ikke kostholdsråd for kylling
http://handelsbladet.cmail2.com/t/d-l-skuldk-xiytuhhd-yu/
Sunnere juice med skall og frø
forskning.no/mat-og-helse-planteverden/2014/09/juice-kan-bli-sunnere-med-skall-og-fro
Kun halvparten av de såkalte polyfenolene, en gruppe antioksidanter, som opprinnelig finnes i solbær og blåbær, ender opp i juicen. Resten ligger igjen i pressrestene. Stipendiat Linda Holtung ved matforskningsinstituttet Nofima.
Nytt om Fremtidsmat
På denne nettsiden kan du holde deg oppdatert på arrangementer og nyheter som gjelder mat, helse, forskning og innovasjon. Spennende nyheter fra medlemsbedriftene vil også bli presentert.
Hvorfor en næringsklynge fundert på mat for bedre helse?
Antall bevisste forbrukere er økende. Disse er opptatt av sunn og bærekraftig mat. Våre medlemsbedrifter ønsker å bygge sin konkurransekraft gjennom å tilby produkter med gode helseegenskaper og bærekraft. For å oppnå dette er det behov for et tettere samarbeid mellom bedriftene og kunnskapsmiljøene.
- Fremtidsmat skal bidra til at det skapes nye, sunne matvarer som gir medlemmene økt konkurransekraft.
- Fremtidsmat skal bidra til at Oslofjordregionen blir et tyngdepunkt for sunn og bærekraftig matproduksjon.
- Fremtidsmat skal bidra til at alle skal kunne spise med god samvittighet.
Meld deg på vårt nyhetsbrev, om du ønsker å følge med på hva som skjer.