Om arrangementet
Fremtidsmatkonferansen 2019
Prosessert mat – sunt og bærekraftig?
Fremtidsmatkonferansen arrangeres for tredje år på rad. Tema for årets konferanse er prosessert mat. Prosessering, og økende grad av prosessering, oppfattes som negativt til tross for at denne maten utgjør storparten av det norske kosthold.
Hva er prosessering og har grad av prosessering noen sammenheng med hvor sunn og bærekraftig maten er? Hvilken rolle har matindustrien i utviklingen av et sunnere og mer bærekraftig kosthold? Gjennom konferansen presenteres eksempler og muligheter til hvordan matindustrien kan bidra til et sunnere og mer bærekraftig kosthold.
Etter konferansen samles vi til middag på Fyrhuset i Pilestredet 52.
Konferansen er et møtepunkt og koblingspunkt for næringsmiddelindustrien, forskningsmiljøer innen mat, helse og ernæring og offentlig forvaltning. Vårt mål er at disse dagene skal inspirere til økt satsing på innovasjon og samarbeid.
Program
8:45 Registrering og kaffe
9:15 Konferansen starter
- Velkommen v/ Gro Jamtvedt, dekan ved fakultet for helsevitenskap, OsloMet
- Fremtidsmat – en attraktiv pådriver for et sundt og bærekraftig kosthold. v/ Kristin Hollung, Fremtidsmat
- Is there a relationship between the degree of processing and healthy food? NOVA classifies all foods and food products into four groups according to the extent and purpose of the industrial processing they undergo. Is the focus on the processing an adequate measure on health? How important is processing in explaining, health compared to other factors? How can the food industry contribute to improve health and fight obesity? v/ Michael J. Gibney, UCD Institute of Food and Health, University College Dublin
10:25 Pause
10:40 Prosessert mat – berikelse eller besvær?
- Prosessert mat, vet noen hva det er? Kan matvareindustrien ta ansvar for folkehelse og miljø? v/ Trygve Eklund kunnskapsformidler og kåsør
- Fysiologiske effekter av ultraprosessert mat. v/Inge Lindseth, UiB
11:25 Elsket og hatet. I hvilken retning går forbrukerne?
- Fra råvarer til ultraprosessert – hvilken retning går forbruket? Hvilke matvarer spiser vi mest av som råvarer og hvilke vil vi helst ha prosessert? v/Siri Løvsjø Solberg, Matvalget
- Hvordan vil naturlighetstrenden påvirke forbruket av prosessert mat? v/ Annechen Bahr Bugge, OsloMet
12:10 Lunsj
13:00 Nye kostholdsråd
- Nye nordiske kostholdsråd. Hvilken påvirkning vil disse ha for industrien? Hvordan kan industrien bidra til å nå anbefalingene? v/ Rune Blomhoff, UiO
13:25 Forskning skaper nye muligheter for industrien
- Fra norske plantevekster til nye attraktive produkter. v/Anna Birgitte Milford, Nibio
- Hvordan utvikle morgendagens proteinrike produkter? v/Anne Rieder, Nofima
14:00 Innovation camp: Hva er fremtidens mat?
- Liv Elin Torheim, OsloMet presenterer vinner av Innovation Camp: «Hva er fremtidens mat». Konkurransen ble avholdt for studenter i samfunnsernæring ved OsloMet. Vinnergruppen presenterer sitt konsept.
14:15 Pause
14:35 Industrien om sunnhet og bærekraft
- Ren prosessering. v/ Josef Filtvedt, Dynatec
- Helse, ernæring og prosessering. Hva er sammenhengen? Mikael Nilsson, Findus Sverige R&D
15:25 Debatt: Prosessert mat – sunt og bærekraftig?
- Paneldeltakere: Trygve Eklund, Inge Lindseth, Rune Blomhoff, Kristin Hollung. Debattleder: Wenche Aale Hægermark
16:00 Avslutning
Aperitiff og middag i Fyrhuset
Påmelding avsluttet
Legg igjen en kommentar