Mat for bedre helse
Er du nysgjerrig på hvordan Intelligent helse og AI kan skape muligheter for næringsmiddelindustrien? Hvilket potensial ligger i AI for matindustrien, for eksempel med tanke på effektiv og bærekraftig produksjon? Bli med på webinar med OsloMet og hør mer om mulighetene Intelligent helse og AI kan bidra med for norsk næringsmiddelindustri. AGENDA Hvorfor har OsloMet en prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid, og hva innebærer rollen? v/Prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid Carl C. Thodesen Hva er Intelligent helse satsningen…
Find out more »Velkommen til digitalt Årsmøte og medlemsmøte 25. januar kl 9 – 11. Agenda: – Årsmøte – Medlemsmøte: Effektive tiltak for et sunt kosthold En håndplukket gruppe av eksperter ble tidligere i år nedsatt av regjeringen for å komme opp med effektive tiltak som bidrar til et sunt kosthold og reduserer sosiale forskjeller i Norge. Utredningen skal være ferdig i januar 2024 og den vil også bli benyttet som grunnlag for å videreutvikle en helhetlig og fremtidsrettet politikk på området. Kristin Hollung, styremedlem i…
Find out more »Velkommen til digitalt medlemsmøte om trender og sunnhetsmerking Agenda 10 nøkkeltrender innen mat, ernæring og helse fra New Nutrition Business. v/ Anne Cathrine Wisth, Tine En vurdering av den europeiske merkeordningen Nutri-Score sett fra et norsk perspektiv. Ferske resultater fra NewTools prosjektet, et prosjekt som er ledet av FHI og har 28 partnere fra mange ulike deler av det norske matsystemet. Ved Marianne Hope Abel (forsker, FHI) og Anna Amberntsson (postdoc, FHI). Behov for nøkkelhull på meny. Nøkkelhull på sammensatte…
Find out more »Circular Packaging Cluster og Fremtidsmat inviteter til felles klyngemøte og workshop Betraktelig skjerpede EU-krav til emballasje ventes å tre i kraft fra 2025. Et av mange krav er at all emballasje skal være resirkulerbar innen 2030. Eter den tid vil det ikke være lovlig å benytte emballasje på markedet som ikke møter det kravet. Det er mange andre faktorer som også vil utfordre industrien de neste årene, og behovet for samarbeid på tvers av bransjene øker betydelig. Her må matbransjen…
Find out more »Planlegger din bedrift å utvikle et nytt produkt eller en ny tjeneste? Eller har dere en idé om hvordan bedriften kan produsere på en smartere måte? Delta på SkatteFUNN kurs og lær om hvordan du kan få igjen 19% av utviklingskostnadene dine. SkatteFUNN er en skattefradragsordning og en unik mulighet for alle bedrifter som driver med forsknings- og utviklingsprosjekter. Vil du vite mer om ordningen og hvordan ditt prosjekt kan kvalifisere? Akershus, Østfold og Buskerud Fylkeskommune i samarbeid med Nofima inviterer…
Find out more »Intelligent helse ved OsloMet har som mål å videreutvikle samarbeidet med privat og offentlig sektor. Hvilke behov har de ulike sektorene, og hva kan vi lære av hverandres erfaringer? Sammen med seksjon for forskning og utvikling ved Fakultet for helsevitenskap og Fakultet for teknologi, kunst og design inviterer vi til frokostseminar. Du får høre om erfaringer fra forskere ved OsloMet om samarbeid med private bedrifter, samt næringslivets erfaringer med forskningssamarbeid med universiteter. På den måten får du verdifulle perspektiver på fordeler,…
Find out more »Webinar Velkommen til webinar og presentasjon av forslaget til nye norske kostråd og med mulighet til diskusjon og innspill. Nye norske kostråd ble sendt på høring rett før påske. Ernæringsrådgiver Ida Synnøve Grini fra Nofima vil presentere forslaget til nye norske kostråd, samt begrunnelsen som ligger bak hvert av de nye kostrådene. Etter presentasjonen legger vi opp til diskusjon om forslaget. Helsedirektoratet ønsker både innspill, tilbakemeldinger og forbedringsforslag som kan gjøre nytteverdien av «Kostråd for god helse og gode liv»…
Find out more »Vi starter dagen med noen presentasjoner som skal gi inspirasjon og kunnskap innenfor tema sunnere mat. Vi ser på den neste utviklingsfasen for NORtritious og ernæringskalkulatoren. Hvordan optimalisere nesteutviklingsskritt slik at NORtritious og ernæringskalkulatoren gir enda merverdi for Fremtidsmats medlemmer? Agenda Hvorfor er ernæringskalkulatoren viktig for Det Glutenfrie Verksted? Monica Jensen Hellmann, Det Glutenfrie Verksted Forbrukere, kostholdsråd og næringsberegning. Øydis Ueland, seniorforsker ved Nofima. Formålet med kostholdsrådene er å gjøre det enklere for befolkningen å ta sunnere matvalg. Hva kan nordiske…
Find out more »Kriterier for nøkkelhullet skal oppdateres. Mattilsynet ønsker innspill. Vi inviterer til diskusjon og innspillsmøte og avgjør sammen om vi skal gi tilsvar i regi av Fremtidsmat. Hver enkelt aktør har også mulighet til å gi direkte innspill. Bakgrunn: I 2023 kom det nye nordiske ernæringsanbefalinger. Derfor skal eksisterende kriterier for merking med Nøkkelhullet også oppdateres. Myndighetene i Sverige, Norge, Danmark og Island er enige om å følge en felles tidsplan for revisjon av kriterier for Nøkkelhullet. Denne revisjonen vil omhandle…
Find out more »Helsedirektoratet presenterer nye kostråd. Ernæringskalkulator. Presentasjon og vei videre. Velkommen til medlemsmøte 19. september fra kl 9 – 11. Vi er veldig glade for å få besøk av Ole Berg fra Helsedirektoratet som vil presentere de helt ferske kostrådene. Deretter blir det gjennomgang av NORtritious ernæringskalkulator hvor nå nøkkelhullet og ernæringspåstander er ferdig implementert. Alle skal ha fått tilgang til å teste verktøyet og gi oss tilbakemelding. Den nye kalkulatoren blir presentert, inkludert tilbakemeldinger fra dere. Om noen mangler tilgang…
Find out more »Webinar Det er mye fokus på fermentering i media, med et sterkt fokus på dens positive effekter på helse og tarmflora. Bøker og artikler om emnet florerer, og både media og influensere gir råd om hvordan man kan lykkes med fermentering hjemme. Men hva er egentlig fermentering, og hvordan kan næringsmiddelindustrien utnytte denne eldgamle teknikken til å forbedre næringsverdien i maten vi spiser? Gjennom to faglige foredrag får vi en dypere innsikt i hva som skjer under fermentering. Vi…
Find out more »Helse- og omsorgsdepartmentet har sendt ut høringsforslag til ny forskrift som kan resultere i regler som begrenser markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge. Bente Øvrebø, seniorrådgiver i folkehelseavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet kommer til oss for å presentere høringsforslaget. Hva vil dette bety for medlemmene i Fremtidsmat og for målsettingen om å bidra til mat for bedre helse? Etter presentasjonen er det mulighet til å stille spørsmål. Vi følger deretter opp med diskusjon…
Find out more »