Skip links

  • Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Fremtidsmat

Mat for bedre helse

Main navigation

  • Forside
  • Aktuelt
  • Arrangementer
  • Organisasjon
  • Medlemmer
  • Bli deltaker
  • Kontakt

Aktuelt

Gir 4,5 milliarder i skattefradrag til forskning

14. februar 2019 av Fremtidsmat

Nye tall viser at regjeringen gir norske bedrifter skattefradrag på 4,5 milliarder kroner for 2018, for at de skal satse på forskning og utvikling.

Det er Forskningsrådet som administrer Skattefunnordningen, og i 2018 godkjente Forskningsrådet over 3300 nye søknader fra bedrifter som søkte om skattefradrag for å drive med forskning.

– Norske bedrifter har aldri forsket mer, og vi vet at flere bedrifter får mulighet til å forske på grunn av Skattefunn. Dette er viktig når vi skal skape nye arbeidsplasser og verdier, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Skattefunn bidrar til høyere verdiskaping gjennom kunnskap, forskning og innovasjon. Innovative bedrifter bidrar til å ruste oss for en fremtid der norsk økonomi trenger flere ben å stå på, sier finansminister Siv Jensen (FrP).

Blant bedriftene som får skattefradrag gjennom Skattefunn er det flere Fremtidsmat medlemmer.

Les mer på Forskningsrådets nettsider om informasjon, nøkkeltall og Skattefunnordningen.

Kategori: Aktuelt

Utviklingen i norsk kosthold: Mindre sukkerforbruk i befolkningen, og grønt-økning for unge

28. november 2018 av Fremtidsmat

Totalforbruket av grønnsaker har falt. Men blant 15 -åringer viser nye tall en økning i andelen som spiser grønt hver dag. Og sukkerforbruket faller i norsk kosthold.

– Nå peker mange piler riktig vei for ungdommen, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund. – Det å spise grønt er noe av det aller viktigste man gjør for helsa si.

Helsedirektoratet presenterte i går, 27. november, sin årlige tilstandsrapport om forbruket av matvarer og hvordan kostholdet utvikler seg over tid.

Link til artikkel om arrangementet.

Link til rapporten  Utviklingen i norsk kosthold.

 

Foto: Finn Oluf Nyquist/Helsedirektoratet.

Kategori: Aktuelt

Forskningssamarbeid ga Slåtto norgesmestertittel i sunn fastfood

28. oktober 2018 av Fremtidsmat

 

Patricias gatekjøkken i Bardufoss er kåret til norgesmester i sunn fastfood 2018 med Slåttos fiskeburger med tare. Fiskeburgeren er resultat av et samarbeid i klyngen Fremtidsmat mellom Slåtto og Nofima

Slåtto er opptatt av mat og helse og ønsker å kontinuerlig utvikle seg på fremtidsrettede måltidsløsninger. Gjennom deltagelse og samarbeid i klyngen Fremtidsmat får Slåtto nyttige impulser, og idéen om å bruke tare som ingrediens i fiskeburger oppsto.

Forskningsprosjekt

For halvannet år siden innledet Slåtto et prosjektsamarbeid med Nofima og og Seaweed of Norway. Seaweed dyrker og leverer tare og Nofima sto for forskningsdelen. Via Fremtidsmat søkte Slåtto om støtte til prosjektet fra Akershus Fylkeskommune, og ble innvilget midler gjennom Forregion programmet.

Resultatet av forskningssamarbeidet er blitt en innovativ, velsmakende og saftig fiskeburger med 77% ren fisk. Taren bidrar med god smak og til at saltnivået kan reduseres til et minimum.

Les mer om den innovative fiskeburgeren her.

Arena i folkehelsearbeidet

Opplysningskontoret for frukt og grønt er arrangør av NM i sunn fastfood.

– Vi spiser stadig flere måltider på farta, derfor er det viktig at disse er sunne og lett tilgjengelig. Hva vi spiser har stor betydning for folkehelsen, sa juryleder og ernæringsfaglig rådgiver i OFG, Cathrine Øverås Frisvold.

Les mer om bakgrunnen for konkurransen og om kåringen av norgesmesteren på Opplysningskontoret for frukt og grønt sine nettsider.

 

Kategori: Aktuelt

Fremtidsmat på Foodscape

26. oktober 2018 av Fremtidsmat

 

Åtte Fremtidsmatmedlemmer deltok med fellesstand, foodtruck og sunn og innovativ mat på messen Foodscape. Populær matservering, fruktbare møter og ikke minst nye samarbeidsprosjekter ble noen av resultatene. 

Fem matvareprodusenter, en IT-bedrift og to forskningsinstitusjoner samarbeidet om standen. Fremtidsmatmedlemmene viste frem, både sammen og hver for seg, hva de gjør for å bidra til et sunnere og mer bærekraftig kosthold.

Oppstartsbedriften Lokal AS stilte med Foodtruck, og sammen med Noble Harvest, Alna, Duga, Norsk Storhusholdning med Slåtto og Hoff, satte de sammen en spennende og innovativ meny. Her kunne man blant annet smake på Lokal’s bærekraftige hønsesuppe med perler av Duga byggryn og gulrotkake bakt med Omega3-olje fra Noble Harvest. På menyen ble det og servert en nybakt norgesmester. I løpet av messedagene ble Slåttos fiskeburger med tare kåret til norgesmester i sunn fastfood. Fiskeburgeren ble servert med Hoff dippmiks, Alna sin Co-Yog planteyoghurt og fiberrikt burgerbørd med bygg fra Duga og Omega3-olje fra Nobel Harvest.

IT-bedriften Wlcom demonstrerte hvordan deres nye IT-verktøy kunne analysere og dokumentere næringsinnholdet på maten som ble servert på standen.

Forskningsmiljøene OsloMet og Nofima presenterte sitt arbeid og nye funn innen henholdsvis ernærings- og matforskning. Det samarbeides på kryss og tvers i Fremtidsmat og fiskeburgeren med tare er resultat av et forskningssamarbeid mellom Slåtto og Nofima.

Samarbeidet om standen fungerte utmerket. Innimellom besøk på stand, kåringer og foredrag fikk fremtidsmatmedlemmene tid til spennende diskusjoner seg imellom.

 

Kategori: Aktuelt

Fremtidsmat med spennende nyheter på Foodscape

4. oktober 2018 av Fremtidsmat

 

Messen Foodscape setter bærekraft på menyen. Fremtidsmat vil presentere selve klyngesamarbeidet, og  åtte av medlemsbedriftene viser og serverer en rekke nyvinninger som går på både sunnhet og matsvinnproblematikk.

– De som besøker Fremtidsmat’s stand på Foodscape, kan forvente seg masse spennende mat, gode ideer, interaksjon og inspirasjon til å sette sunn mat på menyen, sier John Arne Jørgensen i Norsk Storhusholdning.

  • Hos Norsk Storhusholdning har begge medlemsbedriftene sunne nyvinninger å vise frem: Slåtto Marketing vil servere fiskeburgere med tare og fiskeburgere med tare og ramsløk, mens HOFF vil presentere vegetarløsninger.
  • DUGA (Norsk Matbygg) vil stille med bakverk bakt på en gammel kornsort med svært høyt fiberinnhold og dokumentert effekt på kolesterolnivået.
  • Alna vil servere flere smaksvarianter av sin nye yoghurt basert på kokos.
  • Lokal har spesialisert seg på å lage mat av råvarer som ellers kastes for å redusere matsvinn, og vil servere hønsetaco under Foodscape.
  • Noble Harvest vil presentere en ny matolje fra lakseavskjær, som er nærmest smak- og luktfri og kan brukes til alt fra baking til steking.
  • Wlcom vil demonstrere et nytt IT-verktøy som kan brukes til å analysere og dokumentere næringsinnholdet i mat. På Foodscape vil selskapet vise hvordan verktøyet fungerer på maten som serveres på Fremtidsmat-standen.
  • Forskningsmiljøene OsloMet og Nofima vil presentere sitt arbeid og nye funn innen henholdsvis ernærings- og matforskning.
  • Klyngesamarbeidet Fremtidsmat vil informere om sine aktiviteter og ønsker nye medlemmer velkommen.

-Bærekraft settes som krav til både private og offentlige anskaffelser og bevisstheten om hvordan forbrukerne agerer vil være et av mange temaer som settes på menyen også på det faglige programmet på Foodscape 10. og 11. oktober, sier Torill Engelberg, prosjektleder for Foodscape ved Norges Varemesse.

Pressemelding fra Foodscape: Mange spennende nyheter på Foodscape

Kategori: Aktuelt

Hvordan skal vi få barn til å like sunn mat?

17. august 2018 av Fremtidsmat

Lukt, konsistens, smak og farge skal få barn til å velge sunt fremfor søtt.

Barn og unges kosthold inneholder generelt for lite grønnsaker og frukt, for lite fisk, og for lite grove kornprodukter. I tillegg har barn for høyt inntak av sukker, salt og mettet fett ut fra anbefalingene.

Utfordringen ligger i det at barn først og fremst spiser det de liker. De tenker ikke på langsiktig helse.

Vi har mye å tjene på å få barn til å spise sunn mat fordi de har lyst på det. Dette er grunnideen med forskningsprosjektet Edulia, der internasjonale forskere og doktorgradsstipendiater skal bygge og bruke kunnskap, slik at det blir enklere for barna og deres foreldre å velge sunne alternativer.

Les hele artikkelen om prosjektet i Aftenposten her.

 

Foto: Pixabay

Kategori: Aktuelt

Skattefunn gir nyskaping og produktivitet

1. august 2018 av Fremtidsmat

Samfunnsøkonomisk analyse AS har evaluert Skattefunn-ordningen og gir en klar anbefaling om å videreføre ordningen. Skattefunn bidrar til å øke næringslivets investeringer i forskning og utvikling, og dette gir mer nyskaping og økt produktivitet i næringslivet.

SkatteFUNN-ordningen kan være svært lukrativ og gir mulighet til store besparelser for næringslivet. Det er en skattefradragsordning for næringslivets kostnader til forskning og utvikling. Gjennom SkatteFUNN kan små og mellomstore bedrifter (SMB) få 20 prosent av prosjektkostnadene som skattefradrag gjennom skatteoppgjøret. Store bedrifter kan få 18 prosent fradrag av prosjektkostnadene.

Sjekk om du kan søke SkatteFUNN:

  1. Skal bedriften utvikle en ny eller forbedret vare, tjeneste eller produksjonsprosess?ELLER er målet med prosjektet å gi forbedret funksjonalitet og opplevelse for brukerne av en kjent løsning?
  2. Vet du allerede, eller tror du, at utviklingen vil kreve systematisk arbeid for å fremskaffe ny kunnskap eller nye ferdigheter?

Dersom du kan svare Ja på disse spørsmålene, kan dette være et SkatteFUNN-prosjekt. Ta gjerne kontakt med Anne Marit Rødland i Fremtidsmat om du ønsker diskutere et potensielt SkatteFUNN-prosjekt. På Forskningsrådets nettsider kan du lese mer om ordningen.

Garantifrist

SkatteFUNN har løpende søknadsmottak. Likevel bør du merke deg garantifristen 1. september. Alle søknader som sendes inn før 1. september er garantert å bli ferdigbehandlet samme år, og det innebærer at du kan få fradrag for prosjektkostnader påløpt i søknadsåret. Søknader som sendes etter 1. september behandles samme år så langt det er kapasitet. De som ikke blir ferdigbehandlet innen utgangen av året overføres til påfølgende år for behandling, men vil da ikke gi skattefradrag for det året søknaden ble innsendt.

Ønsker du lese mer om evalueringen til Samfunnsøkonomisk Analyse AS kan du lese hele evalueringsrapporten her.

 

Kategori: Aktuelt

Grønnsaker – ut av istiden

1. august 2018 av Fremtidsmat

Lite innovasjon har skjedd innen kategorien fryste grønnsaker siden 60-tallet. Dette ønsker prosjektet Norfryg å gjøre noe med.

–  Fryste grønnsaker er en kategori som sover litt. Og det er nettopp da det kan være rom for å jobbe med innovasjoner, sier Stine Alm Hersleth, senior prosjektleder markedsdrevet innovasjon i Nofima, til Matvareindustrien.

Prosjektet har som mål å utvide sor­timentet av norske grønnsaker, samt gjøre fryste grønnsaker mer attraktivt og tilgjengelig.

Gjennom prosjektet har Findus, som er prosjekteier, fått en bedre forståelse for hvordan forbrukerne opplever produktene deres.

Prosjektet er et Innovasjonsprosjekt i Næringslivet, finansiert av Norges forskningsråd. Findus er prosjekteier, og Hoppestad Gård, Brødrene Freberg, Institute of Chemical Technology i Praha og Nofima på Ås er prosjektdeltakere.

Les mer om Norfryg i artikler iMatvareindustrien:

Grønnsaker – ut av istiden. 

Vil øke forbruket av norske, fryste grønnsaker.

Kategori: Aktuelt

Salg av vegetar har eksplodert

1. august 2018 av Fremtidsmat

Fler og fler velger kjøttfrie dager, og 2- 4% av befolkningen er vegetarianere eller veganere melder TV2 nyhetene. Dagligvarebutikkene følger etter og satser mer på plantebaserte varer.

Se TV2 klipp her.

Kategori: Aktuelt

Matlyst, alder og aldring

29. juni 2018 av Fremtidsmat

«Alle vil vi ha en god alderdom. Men hva menes med en god alderdom? For de fleste av oss vil det si at vi er i stand til å gjøre de tingene vi trenger å gjøre og de tingene vil har lyst til å gjøre»
Les resten av artikkelen, som er skrevet av Ida Synnøve Grini i Nofima, her.
Artikkelen er delt av  forskningsprosjektet Matlyst.  Matlyst skal bidra til å dekke måltidsdøgnet for hjemmeboende eldre med gode, sunne og bærekraftige løsninger som er lette å velge, lette å bruke og basert på norske råvarer. Sammen skal Tine, Nortura, Fjordland og Norgesmøllene  utvikle treffsikre innovasjoner.

Forskningspartnerne Nofima, NMBU og SESAM samler ny kunnskap. Validé koordinerer og bidrar i arbeidet med kommunikasjon og formidling. Prosjektet er finansiert med forskningsmidler fra forskningsrådets program Bionær. www.matlyst.org

Kategori: Aktuelt

  • « Forrige side
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • …
  • Page 8
  • Neste side »

Primært sidefelt

Aktuelt

  • Møt våre medlemmer: Tine
  • Høringsinnspill fra Fremtidsmat til ny lov om markedsføring mot barn
  • Møt våre medlemmer: Norgesmøllene
  • Møt våre medlemmer: Slåtto

Footer

Fremtidsmat

Fremtidsmat er en næringsklynge for matvareprodusenter, forskningsmiljøer og kunnskapsbedrifter som er opptatt av å utvikle mat med gode helseegenskaper.

 

Siste tweets

  • RT @erik_arnesen: Noe overraskende… ? https://t.co/v5OnV20UTs 4 år
Follow @Fremtidsmat

Søk

Fremtidsmat · Innovasjonssenteret Campus Ås · tlf: +47 69 88 99 88